T K

IQVizyon Akıllı Üretim Sistemi

IQVİZYON DİJİTAL DÖNÜŞÜM ANONİM ŞİRKETİ

IQVizyon Akıllı Üretim Sistemi

Proje İçeriği

Endüstri 4.0, Türkiye'deki isimlendirmesiyle ''Sanayide Dijital Dönüşüm'' başlığında; IQVizyon projesi, üretim sahasındaki tüm süreçlerin dijitalleştirilmesini içerir. Makineler ve personellerin yer aldığı imalat katmanının ''Nesnelerin İnterneti, Büyük veri, Bulut Sistemler, Yatay-Dikey Yazılım Entegrasyonları, Yapay Zekâ '' teknolojileriyle anlık izlenebilirliğini ve raporlanmasını sağlayan yerli yazılım ve donanım ürünlerimiz mevcuttur. Bu sayede üretim verimliliğini en az %10 - %30 aralığında artırıyoruz. IQVizyon Akıllı Üretim Sistemi, IT(Bilgi Teknolojileri) ve OT(Operasyon Teknolojileri) verilerini tek bir sistem yönetimi ile sağlar. Üretimi tüm fabrika düzeyinde anlık olarak yönetme ve izleme süreçlerini ele alır. Robot, CNC veya NC makine kontrol panelleri, PLC, ERP (veya MRP) ve operatörlerden anlık olarak tüm üretim bilgilerini alır. Bu veriler ile üretim planlama süreçlerini gerçekleşen verilerle kıyaslar. Makine, Proje ve Personel bazlı raporlamalar ile denetime sunar. IQV MII (Manufacturing Integration Intelligence), üretim sahasında bulunan ve üretimi birebir etkileyen tüm iş istasyonlarına ait makine ve personel verileri; ERP veya MRP sistemlerinde oluşan ve üretim süreçlerinde kullanılacak tüm verileri büyük veri altyapısı ile bulut tabanlı bir sistem üzerinde kurulur. IT Verileri; ‐ ERP ‐ MRP ‐ MES OT Verileri; ‐ CNC, NC.. Makine Kontrol Panelleri ‐ IoT , Çevresel ve Noktasal Veri Ölçümü (ses, titreşim, sıcaklık, nem, basınç vb..) ‐ HMI (Operatör ekranları) ERP'den gelen veriler iş süreçlerine bağlı olarak ister direkt olarak MES sisteminde, ister MES sistemi üzerinden manuel olarak iş emri haline getirilir ve planlama modülünde yetkilendirilmiş kullanıcı tarafından üretim sahasına gönderilir. Makinelerden alınan aktif‐pasif çalışma süreleri ile iş emirlerinin gerçekleşen süreleri karşılaştırılır. Operatörlerden HMI ekranlar sayesinde alınan makine durma nedenleri verimlilik ölçümleri için IQV MII sistemine aktarılır. IT & OT bütününden gelen tüm veriler verimlilik, performans ve kalite esasına göre firma yönetimine raporlar halinde sunulur. Projenin Amacı; Sanayide dijital dönüşümü KOBİ ve BOBİ’lerde uygulamak, IQV MII (Manufacturing Integration Intelligence) yazılım sisteminin ana amacı, üretim sahasında yaşanabilecek tüm durumları sektör bağımsız olarak üretici firmaların yönetimine tek ve bütünleşik bir yapıda sunarak karar alma süreçlerini hızlandırmak ve daha fazla üretim sağlamaktır.


Projenin Amacı

Yazılım/Bilişim teknolojileri


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Teknolojinin geldiği son noktada makinelerle makinelerin haberleştiğini, insan faktörünün en aza indirgenmesini hızlandıran bir yapıya yön verdiğini global anlamda yaşıyoruz. Bu gelişim yeni bir süreç ve hizmet anlayışını ortaya koymayı gerektiriyor. Bu anlayış ile firmaların kurumsal kaynaklarını üretim sahalarındaki verimi artırmalarını sağlıyoruz, dolayısıyla birçok iyileşmenin kapısını açmış oluyoruz.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

M2M, IIoT, Big Data Management, AI, Cloud ; Makineler ile makinelerin endüstriyel IoT sistemlerle haberleşerek akan veri yönetimini sağlıyoruz. Toplanan bu verileri büyük veri tabanında biriktiriyor ve analiz ediyoruz. Bulut sistemler ile Dünyanın herhangi bir noktasından anlık izlenebilirliğini sağlıyoruz.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

IQVizyon projesi sadece bir firmanın sorunlarını çözmek için değil, Dünya üzerindeki tüm üretici firmaların yaşadığı sorunları çözen inovatif bir yenilik hizmeti. Bu misyon hedefi için projenin finansal sürdürülebilirliği konusunda yönetim tam destek olarak yanımda olmuştur.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Firma süreçlerinde öncelikli olarak üretim bölümündeki sistemi dijitalleştiriyoruz. Üretimde dijitalleşme sayesinde satış, pazarlama, finans ve IT bölümlerinde gözle görülür fayda çıktıları görünmektedir


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Murat HEKİM : Genel Müdür (Lisans: Karaman İşletme Yüksek Lisans: İstanbul Aydın Üni. e-işletme Doktora: İstanbul Ticaret Üni.) Murat BALTA : Teknoloji Direktörü ( Lisans: Fransa/Bilgisayar Mühendisliği - Yazılım Proje Yönetimi Uzmanı, Veri tabanı ve Yazılım Uzmanı, Program Analisti) M. Fatih Karcı : Endüstri Mühendisi (Lisans: İTÜ Endüstri Mühendisliği, Pazarlama, Satış Uzmanı) Çağlar ÖNGÜNER : Proje Yönetmeni (Lisans: PAÜ İşletme , İTÜ / Yalın Üretim ve Yönetim Uzmanı ) Umut Karcı : Yazılımcı (Lisans: Şehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği-Programlama ve Kodlama) Salih Topçu : Yazılımcı (Lisans: Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği-Programlama ve Kodlama) Mustafa Yontar : Yazılımcı (Programlama ve Kodlama) Osman Çevik : Yazılımcı (Lisans: Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği - Programlama ve Kodlama)


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

MRE Dijital Teknoloji A.Ş. ; Mitsubishi Electric CNC Bölümü


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

MRE IIoT : Endüstriyel Veri Toplama Donanımı